frontal

 

Ubicació

 

La Torre de Fontaubella

 

La Torre de Fontaubella

Les pràctiques s'efectuen en l'Observatori de Astropriorat a la població de La Torre de Fontaubella. L'observatori es troba entre les poblacions de Colldejou i Marçà. Enfront de la imponent muntanya de la Mola (914m). Està compost d'una construcció aïllada de planta circular i una cúpula astronòmica de 3,50 metres de diàmetre (Sirius Dome). Està situat en una zona apartada del centre del poble, amb poca contaminació lumínica. (Coordenades: longitud 00g 51m 50,6s Est, latitud 41º07 '22,7 "Nord.) a 375 metres d'altura.
La qualitat del cel o "seeing" de l'observatori és de 2 segon d'arc i la transparència normal en nits sense lluna, és de magnitud 6,0

 

La Torre de Fontaubella
Ubicació del Observatori.

Pollució Lumínica
 

Catalunya té una llarga tradició en la protecció del medi nocturn, que ja es va manifestar amb l'elaboració de la Llei 6/2001, primera norma d'aquesta temàtica, d'aplicació generalista, que s'aprovava a tot l'Estat Espanyol. Les llampares d'il·luminació urbana de vapor de Mercuri i de vapor de Sodi estan sent canviades pors llampares LED amb portalàmpades que no permeten enviar llum cap al cel nocturn. Més informació:

 http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/atmosfera/contaminacio_luminica/

 
Condicions Ambientals
 

De les muntanyes de la zona, la més característica és el Montsant, formada per grans blocs de conglomerats que culminen a 1.166m. D'altura; en el costat oposat es troben les moles de Colldejou (914 m) i Llaberia (912 m). La comarca, oberta a la vall de l'Ebre, rep les influències climàtiques, neutralitzades per les altes muntanyes que l'envolten i les que vénen del migdia i llevant de la Mediterrània. Les pluges tenen una mitjana de 560 mm anuals.

Neva molt poc (mitjana de tres dies anuals). Són característiques la boira d'estiu, aquesta "de mar" i la d'hivern, encara que la boira no arriba mai a l'observatori. La temperatura mitjana anual durant el dia és de 15 ° C. Al llarg de l'any les temperatures nocturnes poden baixar fins -5ºC i arribar fins als 25ºC.

 

estació meteorològica
Estació meteorològica.

 

8


  Copyright 2019 - Joan Genebriera